Energiezuinige woning; wat is mijn energielabel?

Vanaf 1 januari 2021, toen huiseigenaren eerder een reserve-energielabel van het land ontvingen, worden nieuwe richtlijnen voor het bepalen van het energielabel voor woningen ingevoerd. Het bekende label, uitgedrukt in de letters van het energielabel, dat informatie geeft over de energieprestatie van het gebouw blijft bestaan, maar de manier waarop die wordt bepaald verandert.

Energielabel: wat betekent dat eigenlijk? 

Wanneer u uw woning verkoopt, moet u als woningverkoper (of verhuurder) altijd een energielabel huis aanvragen. Nieuwe bewoners kunnen snel zien hoe energiezuinig een woning werkelijk is. Als de nieuwe eigenaar het energieverbruik kent, kan hij toekomstige kosten en CO2-uitstoot inschatten.

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is, maar laat ook zien wat de toekomstmogelijkheden zijn op het gebied van duurzaamheid. Het verbeteren van huisvesting door middel van duurzame maatregelen gericht op energiebesparing en CO2-reductie is daarom een ​​stimulans. Elk label geeft bijvoorbeeld de potentie aan om een ​​woning nog energiezuiniger te maken. Het energielabel is 10 jaar geldig vanaf de datum van registratie.

Welke energie labels zijn er? 

De woning is voorzien van een energielabel met de “energielabelbrief”. Dit kan variëren van A tot G. Huizen met het A-label (groen) zijn het meest energiezuinig en de minst zuinige huizen zijn gemarkeerd met het G-label (rood). Het gebruik van rode labels (D, E en F) kan de waarde van uw huis verlagen. Toekomstige kopers kunnen veel huisonderhoud en verbouwing ondergaan. Groene labels (A, B, C, etc.) kunnen daarentegen een positief effect hebben op de verkoop van een woning. U kunt aantonen dat uw woning zeer energiezuinig is. Dit kan de waarde van uw woning verhogen (minder arbeid en kosten voor de volgende bewoner) en u een voordeel opleveren bij de verkoop.

Hoe vraag ik een energielabel aan? 

Na 1 januari 2021 gelden de energie labels niet meer zoals gebruikelijk. Als particulier is het niet meer mogelijk om energie labels digitaal aan te vragen. Als u een energielabel voor woningen aanvraagt, boekt u bij een erkend energieadviseur. Een adviseur komt uw huis controleren. Hij maakt energie labels door rekening te houden met verschillende factoren zoals isolatie, afmetingen, warmtebronnen en energieverbruik. Dan registreert hij het energielabel.