Palenrammer

Zelf je tuin aanleggen

Je droomt van een nieuwe tuin, maar je weet niet zo goed waar je moet beginnen. Met dit stappenplan kan ook een beginnende tuinierder eenvoudig een nieuwe tuin aanleggen. Het hoeft niet veel te kosten om een tuin aan te leggen. Met veel groen en een mooi hek is jouw tuin helemaal opgeknapt. Het is belangrijk dat je het juiste gereedschap aanschaft voor de klus. Zorg in ieder geval voor handschoenen, goede laarzen, een schoffel en een schep. Als je je hek wilt vervangen kun je het beste ook een paalrammer kopen. Als je een heg of een boom hebt kun je een snoeischaar aanschaffen om deze op te knappen.

Ruimte maken

Als je je nieuwe tuin aan wilt gaan leggen, heb je al snel de neiging om deze helemaal leeg te trekken. Je kan echter alleen de kleine planten en het onkruid weghalen. Het zou jammer zijn als je nieuwe fruitbomen moet planten. Ook kun je je heg beter laten staan, want deze is vrij duur. Soms heb je een vergunning nodig om een boom om te hakken; controleer dit dus eerst bij je gemeente. Nu je ruimte hebt gemaakt kun je beginnen met het uitkiezen van je planten. Bedenk van te voren hoeveel tijd je wilt besteden aan je tuin. Een moestuin is bijvoorbeeld veel meer werk dan een siertuin.

Planning

Let erop in welk seizoen je je tuin gaat aanleggen. Veel dingen moeten al in het najaar gebeuren, zoals het snoeien van de heg, je tuin omspitten en aanleggen. Probeer je projecten een voor een aan te pakken. Mensen beginnen vaak met veel enthousiasme aan een groot project maar worden ontmoedigd door de hoeveelheid werk. Maak het jezelf ook niet te moeilijk; als je een nieuw hek gaat plaatsen kun je beter een paalrammer kopen. Met een paalrammer werk je veel sneller en efficiënter. Denk ook na over een plekje om na al dat onkruid wieden lekker te ontspannen in de tuin, dit kan een bankje zijn, of een barbeque. Nu kun je heerlijk genieten van jouw nieuwe tuin.