Bomen in de winter
Als we aan bomen denken, denken we al snel aan groene bladeren in de zomer. We kunnen ook denken aan prachtige rode bladeren die langzaam van de boom af dwarrelen in het begin van de herfst. Vaak zijn we sneller geneigd om te denken aan bomen in andere seizoenen dan de winter, omdat de bomen nogal saai lijken in de winter, maar niets is minder waar. Denk bijvoorbeeld aan een Treurwilg op een stille koude winterochtend. Prachtige hangende takken met een laagje sneeuw of ijs erop. Het proces van kale bomen in de winter lijkt zo vanzelfsprekend, maar wat gebeurt er eigenlijk met bomen in de winter?
Bladverlies door lage temperaturen
In de winter gaan de temperaturen in ons land in een snel tempo omlaag. Op een gegeven moment wordt de temperatuur zo laag dat de wortels van een boom minder goed werken. Hierdoor kiest de boom ervoor om de blaadjes los te laten. Zo besparen ze vocht, omdat blaadjes normaal erg veel vocht op zouden nemen. Het vochtgehalte blijft hierdoor stabieler. Er zijn ook bomen die juist wel bloeien in de winter. Een voorbeeld hiervan is de Sneeuwbal boom. De bloemen van deze boom beginnen al in de winter en het begin van het voorjaar te bloeien. Vandaar de opmerkelijke winterse naam.
Bomen als winter symbool
Dat er helemaal niet aan bomen in de winter wordt gedacht is natuurlijk niet waar. Sterker nog, de winter zou niet hetzelfde zijn zonder kerstbomen en maretakken. Bomen spelen dus zeker een grote rol in de koudste maanden van het jaar. Ze staan symbool voor onze winterse feesten. Toch kijken we vaker naar bomen die groen blijven in de winter dan naar de kale bomen in het bos, terwijl de overlevingsstrategie van de boom in de winter enorm slim is. Laten we dus de volgende keer dat we langs de kale bomen en takken lopen, eens goed bewonderen hoe het eruit ziet.