driepuntssluiting

Waarom een driepuntssluiting een aanrader is

Ben je aan het verbouwen, verhuizen, is jouw slot aan vervanging toe of wil je een beter beveiligde woning? Een driepuntssluiting is dan de ideale optie. Wij vertellen jou wat een meerpuntssluiting is en waarom dit een aanrader is.

Wat het is

Allereerst is het handig om te weten wat een meerpuntssluiting is. Een driepuntssluiting zorgt ervoor dat de deur op meerdere (drie) punten tegelijk afgesloten wordt. Hij heeft dus drie sluitpunten. Deze zijn over de gehele lengte van de voordeur verdeeld en laten de deur optimaal sluiten. Met slechts één sleutel bedien je al deze sluitpunten tegelijk. De driepuntssluiting is beter dan een standaard slot en daarom de beste beveiliging die je voor jouw bedrijfspand of woning kan hebben. Daardoor heb je dus ook geen hoofdslot en bijzetsloten nodig. Je bent in één keer met één sleutel klaar. Een meerpuntssluiting wordt vaak gecombineerd met kerntrekbeveiliging en haakschoten, zodat het nog lastiger voor de inbreker wordt om de deur te forceren. In gebieden waar veel inbraken voorkomen wordt dan ook vaak een meerpuntssluiting op de deur geplaatst.

Optimale beveiliging

Meerpuntssluitingen bieden een optimale beveiliging, doordat ze SKG3 gekeurd zijn. Dat wil zeggen dat ze tegen alle inbraakmethodes wel minimaal 5 minuten bestand zijn. Denk aan lockpicken, uitboren en zelfs kerntrekken. Alleen de driepuntssluitingen met een SKG*** keurmerk zijn bestand tegen kerntrekken. Het is belangrijk om jouw woning hier ook tegen te beveiligen, omdat het een veel voorkomende inbraakmethode is die gemakkelijk in slechts 1 minuut door elke inbreker uit te voeren is. Het is zo gebeurd met alleen al simpel gereedschap. In Nederland zijn er weinig woningen die hiertegen beveiligd zijn. Dat geeft een gevoel van onrust en onzekerheid. Om er dus zeker van te zijn dat een inbreker niet binnenkomt kan je het beste voor een SKG3 driepuntssluiting kiezen. Met kerntrekbeslag schrik je inbrekers ook nog eens af, dus het is ook zeker aan te raden om dit erbij aan te schaffen.

Soorten meerpuntssluitingen

Er zijn diverse soorten meerpuntssluitingen, waardoor je genoeg keuze hebt en er vast en zeker ook de juiste driepuntssluiting voor jouw deur tussen zit. Zo zijn er zowel cilinder- als krukbediende driepuntssluitingen. Een cilinderbediende sluiting wordt vooral toegepast op voordeuren en een krukbediende sluiting op achterdeuren of de schuurdeur. De cilinderbediening is ook wel geschikt voor als er een vaste knop aan de buitenkant van de deur geplaatst is, want met het cilinderslot kan dan de sluiting ontgrendeld worden. De krukbediening wordt toegepast als er een deurkruk aan beide zijden van de deur gemonteerd is. De sluiting is dan te bedienen met de kruk en als je deze omhoog doet, dan gaat de driepuntssluiting op slot. Gaat de sluiting kuren vertonen, dan kan je de hoofdkast eenvoudig vervangen met het reparatie slot voor driepuntssluitingen.

Daarnaast zijn er meerpuntssluitingen met blok-, haakschoten en rolnokken. De blokschoot oftewel nachtschoot komt het meeste voor bij standaard sloten. Hij is rechthoekig en van ijzersterk staal, wat door de sluitplaat van het kozijn steekt. Een haakschoot haakt in de sluitkom en zorgt zo voor een zeer hoge weerstand. In sommige situaties wordt deze verplicht door het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Bepaalde driepuntssluitingen bestaan zelfs uit een blokschoot en twee haakschoten. Als laatste heb je ze met rolnokken, die je vooral bij oudere deuren van kunststof ziet. Deze schuiven van boven naar beneden in de sluitplaat en vergrendelen zo de deur. Kan je niet de juiste driepuntssluiting vinden die aan jouw wensen voldoet, dan kan je kiezen voor een renovatie sluiting. Zo kan je jouw gewenste meerpuntssluiting maken.