Het verschil tussen aanbouw en uitbouw.
Veel mensen gebruiken, als het aankomt op de verbouwing van een woning of bedrijf, de termen uitbouw en aanbouw door elkaar. Eigenlijk is dat niet correct. Want onder een aanbouw en uitbouw worden verschillende soorten verbouwingen verstaan. Maar wat is precies het verschil tussen een aanbouw en een uitbouw? Of is er meer dan één verschil? En verder: welke mogelijkheden bestaan er als je een aanbouw of uitbouw hoekwoning wilt realiseren?
Verschil tussen een aanbouw en een uitbouw
Het meest significante verschil tussen een aanbouw en een uitbouw is dat bij een aanbouw een volledig nieuwe bouwconstructie toegevoegd wordt aan een bestaande woning of aan een pand. Bij een uitbouw is er geen sprake van een apart bouwsel dat wordt toegevoegd, maar wordt een bestaand bouwwerk vergroot of aangevuld.
Wat houdt een aanbouw in?
Bij een aanbouw wordt een volledig nieuw bouwwerk gerealiseerd. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een serre, veelal met veel glaswerk erin, of aan een bijkeuken die los bij het huis wordt gevoegd. Dit laat je vaak doen door een aannemer omdat het het een groot bouwproces is, maar hoe ziet het bouwproces bij een aanbouw er dan uit?
Wat houdt een uitbouw in?
Uitbouwingen bestaan feitelijk uit een verbouwing van een bestaande constructie. Denk bijvoorbeeld aan het inbouwen van schuifpuien met extra ruimte in een bestaande gevel. Ook dakkapellen kunnen beschouwd worden als uitbouw, omdat hierbij vanuit een bestaand dak constructie gebouwd en uitgebreid wordt.
Mogelijkheden en kosten qua uitbouw van een hoekwoning
Wie kiest voor een uitbouw hoekwoning in plaats van een aanbouw, is relatief voordelig uit. Een aanbouw is doorgaans net een slag duurder dan een uitbouw. Dit heeft te maken met het feit dat bij een uitbouw een bestaande gevel benut kan worden om een pand groter te maken. Dit scheelt niet alleen in de materiaalkosten maar ook qua tijd en dus in de arbeidskosten. Daarom kan het voordeliger zijn om een uitbouw van het huis te realiseren door dakkapel toe te voegen of te kiezen voor het vergroten van de pui voor of achter huis.