balkonhek

Zo kun je jouw balkon veiliger maken

Een balkon is een heel fijne toevoeging aan een huis. Vooral als je in de stad woont en geen of een kleine tuin hebt, betekent een balkon een vergroting van je leefruimte. Ook voor kinderen en huisdieren kan het balkon een fijne plek zijn om te spelen of van de buitenlucht te genieten, waar hiervoor moet je balkon reling wel veilig genoeg zijn natuurlijk. Spijlen met grote ruimtes ertussen kunnen gevaarlijk zijn, maar ook de hoogte van de spijlen kan veel uitmaken voor de veiligheid van een balkon. Als je niet zeker weet of je balkon veilig genoeg is, kun je hieronder lezen wat je kan doen.

Schermen voor op het balkon

Wat je kan doen om je reling te beveiligen of te verhogen, is door er een scherm tegenaan te bevestigen. Je kan bijvoorbeeld een scherm kiezen van doorzichtig materiaal, als zijnde glas, waarmee je dus niet je uitzicht verpest. Op een Frans balkon waarop je weinig ruimte hebt, kan een scherm erg in de weg staan. Naast doorzichtige schermen, kun je natuurlijk ook kiezen voor een soort gaas dat je achter de spijlen van je balkon kunt bevestigen. Dat is in dit geval een beter optie. Heb je een groot balkon, dan kun je eventueel ook de zijkanten afschermen met een scherm.

Een veilige betegeling

Een ander element dat potentieel gevaar kan betekenen, is de vloer van het balkon. Omdat het balkon is blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden, kunnen de tegels nog wel eens erg glad worden. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat je hierover kunt uitglijden. De betegeling is dus ook een belangrijk aspect die de veiligheid van een balkon bepaalt. Kies bijvoorbeeld voor antislip tegels die niet gevoelig zijn voor groene aanslag. Het is sowieso een goed idee om de vloer van je balkon van tijd tot tijd te reinigen, om gladheid te voorkomen. Vooral als je houten tegels hebt, is de behandeling van de tegels en de afwerking ervan erg belangrijk.