Interieur 3

Waar moet ik op letten bij het maken van een vlekkenplan?

Een vlekkenplan wordt vaak gebruikt als een schets wanneer er een inrichting moet worden gemaakt voor een nieuw pand of gebouw. Dit overzicht wordt schematisch weergegeven en er kan in een opslag worden gezien hoe alles is verdeeld. Dit is een goede methode om te gebruiken als je de beschikbare vierkante meters over de ruimte goed wilt kunnen indelen. Op deze manier kan je duidelijk zien hoe je dit het beste kunt doen. Maar waar moet je dan op letten? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het maken van een vlekkenplan.

Indeling van verschillende afdelingen

Een van de zaken waar rekening mee moet worden gehouden bij het maken van een vlekkenplan heeft te maken met de verschillende afdelingen. Afdelingen die veel met elkaar samenwerken kunnen beter dichter bij elkaar geplaatst worden. De communicatie tussen deze afdelingen blijft dan beter in stand. Ook moet er ook gelet worden op ruimtes die privé zijn. Een privacy kantoor kan dus niet geplaatst worden bij een ingang/uitgang of een kantine, waar de hele dag door veel mensen langs lopen. Verder zijn er nog een aantal punten, zoals dat er ruimtes beschikbaar moeten zijn waar je geconcentreerd te werk kan gaan, dus zonder dat je gestoord wordt door anderen. Er zijn vergaderruimtes nodig, die zijn vaak wat groter, maar dit hangt af van het aantal personen. En er moet gelet worden op dat er ook plek is voor opbergruimtes.

Welke andere dingen naast inrichting?

Dat er gelet moet worden op hoe bepaalde kamers worden ingericht en hun plaatsen in het gebouw is wel logisch. Maar naast de indeling, zijn er ook nog een aantal dingen waar rekening mee moet worden gehouden die niet te maken hebben met de inrichting zelf. Als eerste hebben we de elektrische aansluitingen. Waar kan ik stopcontacten kwijt? Deze moeten op logische plekken worden aangesloten, zoals in computerruimtes is het handig dat iedereen erbij kan. Er moet dus geen stopcontact achter een deur zitten. Over deuren gesproken, hier moet ook op worden gelet. Deuren gaan natuurlijk open, en dit kan de inrichting verstoren als het niet goed is gegaan, check het dus altijd ook met de deur open om fouten in het ontwerp te voorkomen.