Nieuwe salontafel: waar moet je op letten?

eettafel-stijlen-van-industrieel-landelijk-tot-vintage-design

Tijd voor een nieuwe salontafel in jouw woonkamer, naast het bankstel toch wel belangrijkste meubelstuk in deze ruimte. Een woonkamer zonder salontafel is immers ontzettend onpraktisch en bovenal leeg. Je hebt binnen salontafels de keuze uit ontzettend veel verschillende modellen, kleuren, vormen en materialen. In deze blog bekijken we de verschillende keuzes, maar zorgen er ook voor dat jij een salontafel vindt die past bij jouw interieur stijl. Kortom, waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe salontafel?

Bepaal de stijl van jouw woonkamer

Aangezien de salontafel een belangrijk onderdeel is van de zithoek moet hij natuurlijk passen bij de rest van je interieur. Heb je veel hout in combinatie met staal, dan is jouw woonkamer waarschijnlijk industrieel ingericht. Veel wit, gecombineerd met hout en bijvoorbeeld gecapitonneerde eetkamerstoelen en kussens in de bank, dan is jouw huis hoogstwaarschijnlijk landelijk ingericht. Strak en modern, met veel eenheid in de kleuren, dan is jouw inrichting modern of zelfs design ingericht. Verken de verschillende woonstijlen om erachter te komen welke salontafel het beste past in jouw interieur.

Vintage of mee met de nieuwste trends?

De keuze voor het type salontafel bepaalt ook wel weer meteen hoelang hij in jouw woonkamer kan blijven staan. Ga je namelijk de laatste woontrends volgen, of blijf je vasthouden aan jouw woonstijl en kies je voor een tijdloze salontafel. Enerzijds wil je natuurlijk wel helemaal aansluiten bij de laatste trends, maar je wil natuurlijk ook niet elk jaar een nieuwe salontafel aanschaffen.

De juiste maat salontafel kopen

Een belangrijk onderdeel van het uitzoeken van een nieuwe salontafel is de maat. Je moet tussen de bank en de salontafel ongeveer 50 centimeter tussenruimte aanhouden. Zo heb je genoeg plek voor je benen, maar tegelijkertijd kun je ook nog makkelijk bij de tafel. Qua hoogte moet de salontafel tussen de zitting van de bank en de bovenkant van de armleuningen zitten. Hoger dan de hoogte van de armleuningen mag in ieder geval niet, al kunnen salontafels van slechts 20 – 25 centimeter hoog ook in design interieurs.

Materiaal en de meubelpootjesHeb je kinderen, kies dan voor een stevige, stabiele salontafel. Een salontafel met vier poten of een ronde salontafel zijn dan vaak het slimst. Zij hebben immers ondersteuning aan alle kanten, waardoor de salontafel minder snel opklapt. Qua tafelblad heb je doorgaans de keuze uit hout, glas en kunststof. Die laatste twee zijn het makkelijkst te reinigen, maar weer gevoeliger voor krassen dan hout. Maak daarom een weloverwogen keuze uit de materialen.