Ontstoppingsgereedschap

Gebruik van ontstoppingsgereedschap

Welk ontstoppingsgereedschap maakt het verschil?

Een verstopte afvoer kan een bron van ergernis en frustratie zijn, maar gelukkig is er ontstoppingsgereedschap dat je kan helpen de situatie aan te pakken. Hieronder beschrijven we enkele van de meest effectieve gereedschappen en technieken om verstoppingen te verhelpen en je afvoer weer vlot te laten stromen.

Zelf riool ontstoppen

Zelf riool ontstoppen is wel zo effectief en voordelig. Je hebt er immers geen bedrijf voor nodig dat hoe dan ook altijd kosten in rekening brengt voor het ontstoppen van een afvoer. Wat kun je zelf doen of gebruiken voor het ontstoppen van een riool? We zetten het op een rijtje:

Plopper

De klassieke plopper is een absolute must-have in elk huishouden. Plaats de rubberen kop over de afvoer, zorg voor een goede afdichting en beweeg de hendel op en neer. Dit creëert drukverschillen die verstoppingen kunnen opheffen.

Ontstoppingsveer

De ontstoppingsveer, ook wel bekend als een loodgietersslang, kan dieper doordringen in de leidingen. Voer de veer in en draai deze rond om vastzittende materialen te breken en te verwijderen.

Pijpreiniger of ontstoppingsborstel

Deze ontstoppingsgereedschappen zijn handig voor het verwijderen van haren en ander vuil dat zich ophoopt in de afvoerleidingen. Schuif de borstel in de afvoer en draai deze om verstoppingen te doorbreken.

Chemische ontstoppingsmiddelen

Hoewel niet altijd de meest milieuvriendelijke keuze: sommige situaties kunnen om een chemisch ontstoppingsmiddel vragen. Gebruik deze echter met voorzichtigheid en volg de instructies nauwkeurig om schade aan de leidingen te voorkomen.

Luchtdrukpomp

Een luchtdrukpomp, zoals een ‘plopper op steroïden’, creëert een krachtige luchtstoot die verstoppingen kan oplossen. Plaats de zuignap over de afvoer en geef een stevige druk. Ongeacht welk gereedschap je kiest, is het belangrijk om voorzichtig te zijn om schade aan de leidingen te voorkomen. Als je niet zeker bent van de beste aanpak, overweeg dan professionele hulp.

Regelmatig onderhoud

Regelmatig onderhoud is overigens ook cruciaal om verstoppingen te voorkomen. Giet regelmatig kokend water door de afvoer en gebruik preventieve middelen zoals zeefjes om haren en vuil op te vangen. Met het juiste ontstoppingsgereedschap en een beetje aandacht kun je een soepele doorstroming van water in je huis behouden. Een verstopt riool is iets anders dan kelderlekken. Lees hier wat kelderlekken is en wat het veroorzaakt.