fundering overkapping

Fundering overkapping

Tuinoverkappingen worden steeds fraaier en completer. Een paar golfplaten over een pergola zal nog wel bestaan, het geeft immers het idee van een Griekse taverne, maar op steeds meer plaatsen verschijnt er een veranda of serre wat als een huisje te omschrijven is. Het is logisch dat de fundering overkapping alle aandacht krijgt om te zorgen dat het bouwwerk jarenlang blijft.

fundering overkapping

De fundering moet goed zijn

Als een overkapping gaat verzakken, dan kun je er vanuit gaan dat je helemaal opnieuw kan beginnen. Omdat iedereen dit weet beginnen velen met een goede fundering, en er worden keuzes gemaakt naar grondsoort. Bijvoorbeeld op veengrond zou je zo een tuinhuis wat half open is kunnen plaatsen zolang de grond water bevat en op stevige zandgrond zou je een fundering kunnen maken van stoepbanden. Als de tuinoverkapping tegen de achtergevel staat dan telt aan één kant de fundering van de woning mee en volstaat aan de andere kant een aantal poeren. Wordt het echt een serre met glazen schuifwanden, dan is een funderingskoker belangrijk om de schuifwand precies waterpas te plaatsen en zo te houden. Op deze manier is een hele opsomming te verzinnen hoe je een fundering voor de overkapping zou kunnen maken.

Zodra het stevig staat maak je het compleet

In het intro staat al geschreven dat velen van de overkapping een compleet huisje maken, en dat komt mede omdat daadwerkelijk alles leverbaar is. Met kunstgras op de grond creëer je een zachte vloer, het is als tapijt. Een loungeset erin, of wat je nu ook wel ziet is een loungeset en een eethoek. Je kunt dan een leuk houtkacheltje eraan toevoegen en verlichting. Er zijn energiezuinige LED lampen te verkrijgen speciaal voor buiten. Je kan dan grondspots realiseren zodat het licht van onderen komt en in het dak LED lampjes. Je hebt dan ronduit mooi licht in de overkapping. Als je een serre hebt, dus een transparant dak en glazen schuifwanden, dan kun je met shades verduisteren. Deze kun je sluiten middels een elektromotor, dan heb je geen hinder van fel zonlicht.