Regenwouden worden kaal gekapt

Iedereen vindt het fijn om naar de GAMMA te kunnen rijden en daar een paar houtpanelen of andere houten artikelen te kunnen kopen en verder te kunnen werken aan hun project. Deze luxe hebben wij doordat er mensen in tropische regenwouden bomen kappen die niet gekapt mogen worden. Regenwouden worden langzaam leger en leger en er wordt verrassend weinig aangedaan, omdat men niet realiseert hoe belangrijk deze wouden voor ons welzijn eigenlijk zijn. Er zijn al meerdere actiegroepen hier tegen aan het strijden, maar het is allemaal nog niet genoeg om dit te stoppen.

Kaalkappen van wouden

De kap techniek die hier wordt gebruikt heet kaapkap. Dit is de meest eenvoudige manier van het bomen kappen en daarom ook het makkelijkst om uit te voeren voor het minste geld, en daarom gebruikt door de mensen die illegaal bomen kappen. Hierbij wordt een stuk bos in één keer gekapt en wordt het gelijk daar achteraan getransporteerd. Dit gebeurt met een hoog tempo en de auto’s staan klaar om steeds maar meer bomen mee te nemen. In de tropen wordt het restant na een kaalkap vaak verbrand om de grond vruchtbaar te maken, maar niet voor de boeren of stammen die daar wonen om hun voedsel te verbouwen, maar om meer auto’s te kunnen laten komen en grond vrij te maken voor installaties. Hierbij is het ook nog een beschadiging naar de grond en bodem toe, alleen voor jouw houtpanelen.

Houtkap en de ecologie

Deze acties gebeuren al vanaf de eerste helft van de 21e eeuw. De bomen worden onder barbaarse omstandigheden gekapt, door soms ook lokale mensen die aan het werk worden gezet voor een heel laag loontje. Milieugroepen zoals het WNF en de milieudefensie komen hiertegen in actie. De houtkapping zorgt niet alleen voor het verdwijnen van de bomen, maar ook de lokale ecologie. Hierbij moet je denken aan het dierenleven en het plantenleven in de omgeving, waarbij ook de frisse lucht wordt geschaad. De biodiversiteit en de verschillende stammen die er leven worden vernietigd en er wordt te weinig aan gedaan.