Ook voor besparen bestaat er een coach

Vorig jaar heb je veel moeite gestoken in het opzoeken van de energieleverancier met de laagste jaartarieven. Het heeft je dagen gekost om alles uit te zoeken, te vergelijken en de knoop door te hakken. Nu krijg je de energierekening en blijk je nog steeds duur uit te zijn. Wat kun je dan nog meer doen? Je kunt, door een aantal simpele dingen in je huis te veranderen een hoop onnodige energiekosten besparen. Daarnaast help je, naast jezelf en je portemonnee, ook het milieu hiermee, omdat je met deze besparingen ook de uitstoot van CO2 vermindert. Voor de mensen die niet weten waar ze moeten beginnen met besparen, is daar de energiecoach. Deze man of vrouw bij jou in de buurt kan je helpen met de energiekosten laag houden.

De energiecoach bij jou thuis

Een energiecoach is iemand die je helpt energie te besparen door informatie en concrete tips te geven, bijvoorbeeld over verwarming en verlichting. Om te zien wat er allemaal mogelijk is bezoekt deze coach je huis. Als je huis veel ramen heeft, heb je namelijk andere opties om te besparen dan wanneer je bijvoorbeeld in een tussenwoning woont. Hetzelfde geldt voor een klein appartement ten opzichte van een groot vrijstaand huis. In alle verschillende huizen zijn dus ook verschillende mogelijkheden om energie te besparen.

Wat weet deze coach?

Om te kunnen zien wat jouw opties, moet een energiecoach getraind worden. Op deze manier kunnen zij waardevolle informatie en tips geven, waar je zelf misschien nog niet aan gedacht had. Als deze energiecoach dan vervolgens bij je thuiskomt, heeft hij of zij een bespaarpakket bij zich. Hierin zit onder andere, radiatorfolie, een tochtband en een brievenbusborstel om deuren beter af te sluiten, een waterbesparende douchekop en ledlampen, die veel zuiniger zijn dan ouderwetse gloei- of halogeenlampen. Uit deze energiezuinige spullen, die jou in kosten besparen, mag je vervolgens voor 15 euro uitzoeken. Als je alles wil hebben, kun je de rest voor de helft van de inkoopprijs overnemen.

Meer bespaartips

Algemene tips om energie te besparen, die een energiecoach altijd kan geven, zijn onder andere: de ramen afsluiten door grote gordijnen die tot op de vensterbank komen om onnodig warmteverlies tegen te gaan; het gebruik van ledlampen in plaats van gloeilampen vergroten en de ongebruikte opladers uit het stopcontact houden. Daarnaast helpen wasmachinemerken ook mee door wassen op lage temperatuur steeds beter mogelijk te maken en daarmee ook energie te besparen. De tv is ook een grote kostenpost, hier kun je op besparen door hem altijd volledig uit te zetten en niet op stand-by te laten staan. Dit zijn onnodige kosten die dus op een vrij gemakkelijke manier tegen te gaan zijn.

Maak het een uitdaging

Bezuinigen op energie hoeft zeker niet saai te zijn. En je hoeft ook zeker niet in het donker te koken of drastisch korten op je douchetijd en -water. Als je je er eenmaal in verdiept wordt het bijna een sport om zo veel mogelijk te besparen, op een hele simpele manier. Een energiecoach zal proberen te helpen door workshops te verzorgen, op uitnodiging van bijvoorbeeld een activiteitencommissie bij jou in de buurt. Op deze manier kun je ook samen met je buren en omwonenden werken om de gehele buurt duurzaam te laten omgaan met energie.