Muizen bestrijden

Muizen in huis: potentieel probleem voor elke woningbezitter

Muizen bestrijden. Geen enkele woningbezitter zit er uiteraard op te wachten om dit te moeten doen. Toch worden elk jaar vele duizenden Nederlanders met deze realiteit geconfronteerd. Nu kun je de kans op ongedierte als muizen wel verkleinen door je woning goed schoon te houden en door alle gaten af te dichten, toch is de komst van muizen nooit helemaal te voorkomen.

Muizen bestrijden

Waarom en wanneer komen muizen je huis binnen?

Muizen kunnen per ongeluk of opzettelijk altijd een huis binnenkomen. De kans dat dit gebeurt is hoe dan ook het grootst tijdens (het begin van) de winter. Muizen gaan dan namelijk vaak gericht op zoek naar plekjes waar ze meer beschutting en warmte vinden dan buiten. Op die manier komen ze vaak in gebouwen, en dus ook woningen, terecht. Meestal houden ze zich op in kelders, kruipruimtes en/of spouwmuren. Maar af en toe zullen ze op jacht moeten naar nieuw voedsel. In dat geval kan het zijn dat een muis zijn zoektocht in het zichtbare, woonbare gedeelte van je huis voortzet.

Om deze reden is professionele bestrijding aan te raden

Bij muizen is het eigenlijk altijd aan te raden deskundige ongediertebestrijding in te schakelen. Dit heeft meerdere redenen. Muizen zijn ten eerste erg moeilijk te vangen. Het zijn namelijk slimme en razendsnelle beestjes. Daarbij is het vangen van één muis eventueel nog wel te doen, maar vergis je niet: muizen leven meestal in groepen, dus de kans is groot dat er in je huis nog meer verstopt zitten. Nadeel is dat muizen zich bovendien ontzettend snel kunnen voortplanten. Een nieuw geboren muis is bovendien al snel dusdanig zelfstandig dat deze alleen op zoek kan naar eten en dus je woning kan terroriseren. Dit maakt professionele bestrijding niet alleen noodzakelijk, het dient eigenlijk ook nog snel te gebeuren.

Muizen bestrijden

Hoe voorkom je muizen in huis?

Zoals gezegd gaan muizen bij tijd en wijle zelf op zoek naar warme plekjes. Tel daarbij op dat muizen ontzettend handig, lenig en flexibel zijn en je weet genoeg: het is bijna niet te doen om een garantie te geven dat muizen je huis binnentreden. Maar er is natuurlijk een verschil tussen muizen die daadwerkelijk in je keuken rondlopen en muizen die ergens in de kruipruimte vertoeven. In jouw leefruimte moet je ze simpelweg niet willen hebben. Om de kans op het wegblijven van deze knagers groter te maken is het aan te raden altijd te zorgen voor een schone omgeving. Vooral etensresten mag je zeker niet te lang laten rondslingeren. Verder is het slim om alle vloeren, plinten, muren, plafonds, leidingen en keukenkastjes eens grondig te inspecteren. Op en rond deze plekken zitten namelijk vaak gaatjes en kiertjes waar muizen zich doorheen kunnen wurmen. Deze gaten afdichten helpt al om deze knaagdieren in ieder geval buiten het bewoonbare deel van je huis te houden. Voor dit afdichten kun je overigens ook prima een specialist inschakelen. Dit hoort doorgaans bij het aanbod aan preventieve acties dat deze aanbiedt.